2009-10-27 14:50:23• hírek • Gozner Gertrud

Késésért büntet az EU

Három új, Szatmár megyét is érinti Natura 2000-es természetvédelmi terület jöhet létre - tudtuk meg Márk-Nagy Jánostól, az Erdélyi Kárpát Egyesület ügyvezető elnökétől.

Az Európai Unióhoz való csatlakozással Románia kötelezte magát, hogy kiépít egy uniós szintű védett terület hálózatot Natura 2000 néven. Ezekre azért van szükség, hogy az EU számára is fontos, közösségi jelentőségű élőhelyek és fajok ne vesszenek el - magyarázta lapunknak az EKE munkatársa.

2007-ig Románia meghatározta ezeket a területeket, de nem olyan mértékben, amely biztosítaná a fennmaradásukat.  E tekintetben Romániát 2008-ban bírálták el egy biogeográfiai szemináriumon, ahol a civil szervezetek közbenjárására az ország sok élőhelyre és fajra elégtelent kapott - tette hozzá a szakember.

Románia 2009-ig kapott haladékot az Uniótól, hogy kijelölje az új területeket. Ez azonban nem történt meg, amiért most valószínűleg büntetést fog kapni az ország - fejtette ki Márk-Nagy. A büntető eljárás során a késedelem miatt napi többezer eurós bírságot kell fizetni, és leállíthatják az országba érkező strukturális alapok folyósítását.

A civil szervezetek szövetségéből létrejött Natura 2000 Koalíció a minisztérium segítségére sietett: területeket javasolt, és felajánlotta adatait, tapasztaltait. Azonban a minisztérium a korábbi kudarc izével a szájában nem fogadta el a segítséget, és kicsúszott a határidőből.

Szatmár megyében a koalicíó tagjaként az EKE három új Natura 2000-es területre tett javaslatot. Az egyik a Bükkhegység és a Bükkalja, a második az Alsó-Szamos vidék, a harmadik pedig a Kőhát-gerinc. Ha ezek a vidékek bekerülnek a Natura 2000-es területek sorába leginkább a nagyragadozók számára biztosítanak majd összeköttetést a Keleti-Kárpátok az Erdélyi Szigethegység között - magyarázta a környezetvédelmi szakember.

Többek közt a farkas, a medve, a hiúz, a vidra, különböző denevér- és kétéltűfajok, illetve különböző gerinctelen fajok számára szolgálnának védett élőhelyként. Ezeken az ökológiai folyosókon keresztül tudnak egymással kommunikálni a populációk.

Nem valószínű, hogy a minisztérium idén befejezi a dokumentációt, ami azt jelenti, hogy az EU legközelebb 2012-ben tudja elbírálni a projekteket. Ez azért is káros, mert időközben ezeken a veszélyeztettet területeken a gazdasági fejlődés nevében környezetromboló tevékenység folyik - zárta mondanivalóját az EKE munkatársa.


Három új természetvédelmi területet hoznának létre a megyében.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: